12 Jul 2007

Suvevaheajast.

Suvevaheaeg pole minu jaoks juba aastaid midagi tähendanud. Vanasti tähendas see kolm kuud puhkust. Nüüd viimased 5 aastat olen suviti tööl olnud. Peale keskkooli olin esimese aasta Ameerikas ning käisin isegi koolis suvel. Vahepealsed aastad PPs, puhkasin suvel ainult korra, et Saksamaale sõita. Ning tänavu aasta puhkan ka vist suht vähe. Ühesõnaga, suvevaheaeg, kui selline, ei saa enam kunagi kestma kolm kuud, nagu vanasti.

Suvevaheage esimesed kaheksa aastat kui laps kooli läheb algab 1. juunil ning lõpeb 31. augustil. 1. septembril minnakse tagasi kooli, kuid esimene päev on suht lebo. Aktus kooli aulas, klassipildi tegemine, lihtsalt sõpradega hängimine ning kõik toimub pidulikus riietuses, mis juba kaks n2dalalt enne kooli algust valitud sai. Vähemalt meie peres oli see nii. Selga polnud muidugi mitte kellelgi mitte kunagi midagi panna. Mida sa ka ootad nelja naisega majapidamisest? Puhas emale depressiooni tekitamine, kuigi samal ajal ta vist salaja ka nautis seda. Täpselt nagu vihikutele ning raamatutele paberi peale panemist. Murakatel olid ka kõikidel muideks väga tuusad vihikud. Ka kooliasjade ostmine oli täiesti fenomenaalne. Võiks arvata, et sul on keska ajaks juba suht suva, mis pastakas ning joonlaud sul on, aga mul ei olnud. Meil kellelgi ei olnud. Uued kooliasjad olid nii ägedad ning kuna need suht kaua aega enne kooli algust välja valitud ja ostetud said, siis iga päeva vähemalt kolm korda saime õdedega omavahel neid võrrelda. Issand jumal küll.

Asjad olid kõik paigas igal pool ühtemoodi. Pole kuulnud ka, et Eestis kuskil kool mingil muul päeval ametlikult lõpenud või alanud oleks (v.a. nendel, kes lõpetavad ning eksameid teevad).
Aga siin. E.l oli viimane koolipäev eile. Juuli alguses. M. peab veel kaks nädalat koolis käima. Ning septembri alguses lähevad mõlemad uuesti kooli. M. on suve jooksul puhkust ainult üks kuu ning ta on 5 aastane. Kool on juba praegu tema jaoks igapäevane asi, siiamaani ta veel naudib seda, sest 1+1 on tal juba selge ning see on ainuke asi, mida neile õpetatakse, kuid ta ei saa arugi, et ta läheb juba teise klassi varsti. Minu jaoks oli see suht suur diil, et peale suvevaheaega lähed küll tagasi kooli, kuid uude klassi. M. ei tea sellest mitte midagi. Tal tuleb kuu aega puhust ning siis läheb kõik sama rutiini mööda edasi. Tema jaoks on see lihtsalt järjekordne half term. Lihtsalt imelik, kui erinev kogu see süsteem on ning kui teistmoodi lapsed sellesse suhtuvad ning arvavad. M. on väga intelligentne oma vanuse kohta ning ta on alles nii noor ning peaks nautima oma suvevaheaga, mis peaks kestma rohkem kui närused neli nädalat ning tundma kogu seda koolierutust, mis peale nii pikka eemalolekut tekib. Koolist kõrini olek ei suuda tal ülegi minna, enne, kui ta uuesti pinki rühkima hakkama peab ja niimoodi 12 aastat järjest. Inglismaa lastel nagu ei olegi suvevaheaega. Nii kahju. Mina oma lapsed saadan kunagi ikka Eesti kooli.

2 comments:

P2smer said...

Meil on jah kõigge tuusamad vihikud:D

Anonymous said...

Miks sa nii ammu kirjutanud pole?!?